Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή απόδοση του χώρου μας είναι πλέον ένα θέμα που μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο. Ένα μεγάλο μέρος των μηνιαίων εξόδων του νοικοκυριού, καταλήγει να είναι η ενέργεια που καταναλώνουμε μέσα στο σπίτι μας. Πώς μπορείς όμως να μειώσεις τα έξοδα σου και ταυτόχρονα να επωφεληθείς με ένα πιο όμορφο, πιο υγιεινό και πιο λειτουργικό σπίτι;

Κάνε έναν ενεργειακός έλεγχος στον χώρο σου

Mε έναν ενεργειακό έλεγχο στο χώρο σου, μπορείς να δεις τι ανάγκες έχεις καθώς ο κάθε χώρος είναι διαφορετικός. Δηλαδή έχει να κάνει πολύ τη χρήση που του κάνεις (αν είναι εξοχικό ή μόνιμη κατοικία), η γεωγραφική του θέση παίζει σημαντικό ρόλο (αν είναι μέσα στην πόλη ή παραθαλάσσιο), από την παλαιότητα της κατασκευής του κοκ. Για να κάνεις ενεργειακά πιο αποδοτικό το χώρο σου, να εξοικονομήσεις ενέργεια, χρήματα και ταυτόχρονα να βελτιώσεις τις συνθήκες διαβίωσης σου, εδώ θα βρεις τι αλλαγές μπορείς να κάνεις!

Αλλαγή κουφωμάτων

Παλιά κουφώματα και που μπάζουν ή δεν κλείνουν καλά, σου κοστίζουν ενέργεια τόσο το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι. Έτσι λοιπόν χάνεις σε ενέργεια, είτε αυτό είναι η ζεστασιά του σπιτιού το χειμώνα, είτε είναι η δροσιά του σπιτιού το καλοκαίρι.

Μετέτρεψε τον καυστήρα θέρμανσης

Επένδυσε σε νέες μορφές ενέργειας όπως είναι το φυσικό αέριο ή μετέτρεψε τον καυστήρα πετρελαίου σε πέλλετ. Είναι μια καλή επένδυση για καλύτερη ενεργειακή απόδοση στο σπίτι σου και γρήγορα θα δεις την αλλαγή.

Χρησιμοποίησε αντλία θερμότητας

Τι είναι η αντλία θερμότητας; Είναι μια ηλεκτρική συσκευή και ουσιαστικά αντλεί τη θερμότητα από το χώρο στον οποίο την τοποθετείς. Αν μπει για παράδειγμα εκτός σπιτιού, πρακτικά αντλεί τη θερμότητα του εξωτερικού περιβάλλοντος και τη μεταφέρει εντός του σπιτιού. Πρακτικά, η αντλία θερμότητας σου προσφέρει θέρμανση και ζεστό νερό μέσω της θερμότητας που υπάρχει στο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει πως έχει καλή απόδοση και εξασφαλίζει εξοικονόμηση χρημάτων σε σχέση με τα συνηθισμένα καύσιμα θέρμανσης.

Μόνωση για καλύτερη ενεργειακή απόδοση

Η μόνωση όπως και η αλλαγή κουφωμάτων είναι οι πιο διαδεδομένες αλλαγές που μπορείς να κάνει. Μπορείς με μια εσωτερική ή εξωτερική θερμομόνωση να αποκτήσεις ένα καλύτερο περιβάλλον χειμώνα – καλοκαίρι.  Με αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμίσεις αισθητικά αλλά και ενεργειακά το σπίτι σου.

Επένδυσε σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας θα σου δώσει τεράστιες ποσότητες ζεστού νερού, για όλες τις δουλειές του σπιτιού και το μπάνιο. Εκμεταλλεύσου τον ήλιο της χώρας μας!

Πρακτικές συμβουλές με απλές κινήσεις

Ας δούμε όμως και κάποιες καθημερινές κινήσεις που θα σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις ενέργεια στο σπίτι!

Ξεκινώντας σήμερα κιόλας, με λίγες πρακτικές συμβουλές, μπορείς άμεσα να εξοικονομήσεις ενέργεια και χρήμα. Μια καλή αρχή είναι να βάλεις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας σε όλα τα δωμάτια. Επίσης, να δώσεις προσοχή και στις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή (stand-by), όπως οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, τα tablets αλλά και τα κινητά που τα «ξεχνάμε» στην πρίζα. Επιπλέον, το χειμώνα καλό είναι να μη μένουν τα παράθυρα ανοιχτά  για πολύ ώρα και πρόσεξε τα σώματα θέρμανσης να μην είναι καλυμμένα με υφάσματα ή έπιπλα. Το καλοκαίρι οι τέντες και οι κουρτίνες για σκίαση κρατάνε τη δροσιά μέσα στο χώρο σου. Και κάτι που πολλοί ξεχνάνε, είναι να συντηρήσουν το κλιματιστικό αλλά και το σύστημα θέρμανσης κάθε χρόνο.

Σε περιμένουμε στην Chnaris Αrchitecture in Construction για να μελετήσουμε το δικό σου χώρο, και να βρούμε τις λύσεις που σου ταιριάζουν!

Subscribe

* indicates required