Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς και προσφέρει ολοένα και περισσότερες δυνατότητες για να έχουμε αυτοματισμούς στην καθημερινότητά μας. Αυτοματισμούς για να κάνουν την καθημερινότητά σου πιο εύκολη και πιο πρακτική. Όλο και περισσότερες συσκευές συνδέονται πλέον στο διαδίκτυο και σου επιτρέπουν να ελέγχεις τα πάντα μέσα από το κινητό σου ακόμη και αν είσαι μακριά. Παρακάτω θα δούμε τι είναι το “smart home”, πώς μπορείς να μετατρέψεις το δικό σου σπίτι σε ένα “έξυπνο σπίτι” και πως αποκτάς με έναν οικονομικό τρόπο τον έξυπνο έλεγχο της κατοικίας σου.

Τι είναι όμως ένα έξυπνο σπίτι (smart home);

Το έξυπνο σπίτι ή στα αγγλικά, smart home είναι ένα σπίτι που χρησιμοποιεί την τεχνολογία ως εξής: μέσα από τεχνολογικές συσκευές παρέχει αυτοματοποιημένη και απομακρυσμένη διαχείριση σε διάφορες λειτουργίες του σπιτιού. Σε ένα έξυπνο σπίτι, οι έξυπνες συσκευές συνδέονται σε ένα κεντρικό δίκτυο, συχνά μέσω Wi-Fi, και μπορούν να ελεγχθούν και να διαχειριστούν από κινητές συσκευές όπως ένα smartphone ή ένα tablet. Ενέργειες που στο παρελθόν απαιτούσαν τη φυσική παρουσία του ανθρώπου, γίνονται πλέον ακόμα και όταν αυτός βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι, φτάνει να δώσει τη σχετική εντολή μέσα από το smartphone του.

Τι μπορεί να κάνει ένα σπίτι έξυπνο;

Τα έξυπνα σπίτια μπορούν να περιλαμβάνουν μια ποικιλία συσκευών και συστημάτων, όπως έξυπνους φωτισμούς, έξυπνους θερμοστάτες, έξυπνες κάμερες ασφαλείας, αισθητήρες κίνησης, ηχεία που λειτουργούν με φωνητικές εντολές (όπως το Amazon Echo ή το Google Nest), ηλεκτρικές συσκευές που μπορούν να ελεγχθούν από απόσταση και πολλά άλλα! Το βασικό χαρακτηριστικό ενός έξυπνου σπιτιού είναι η δυνατότητα του χρήστη να ελέγχει και να διαχειρίζεται πολλές λειτουργίες του σπιτιού του από οπουδήποτε, μέσω της σύνδεσης στο διαδίκτυο. Αυτό προσφέρει ευκολία, άνεση, ασφάλεια αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας.

Τι ακριβώς μπορώ να ελέγξω μέσα από το smart home;

Το πιο σημαντικό που μπορείς να ελέγξεις είναι η κατανάλωση ρεύματος με τις διάφορες συσκευές που λειτουργούν με ρεύμα, όπως ο θερμοσίφωνας, η θέρμανση και η ψύξη και τα φώτα. Κάποιες από τις συσκευές που μπορείς να προμηθευτείς είναι οι έξυπνοι λαμπτήρες και οι έξυπνοι θερμοστάτες και τα ηλεκτρικά στόρια, χωρίς όμως να τελειώνει η λίστα εδώ! Μια έξυπνη πρίζα για παράδειγμα, διαθέτει διακόπτη και έτσι μπορείς ότι συσκευή συνδέσεις σε αυτή, να την κάνεις smart! Φυσικά, μπορείς να εξοπλίσεις το σπίτι σου με έξυπνα συστήματα ασφαλείας σε συνδυασμό με έξυπνες κάμερες και κουδούνια, έξυπνους συναγερμούς και έξυπνες κλειδαριές για μεγαλύτερη προστασία, ελέγχοντας παράλληλα και πόρτες και παράθυρα. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός smart home; 

Σε ένα έξυπνο σπίτι έχεις την πλήρη εποπτεία του από οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Τσεκάρεις βασικά την ασφάλεια του για το ίδιο το οίκημα αλλά και για ανθρώπους που ίσως είναι μέσα, όπως ηλικιωμένους ή και παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι κρατάς μακριά εξωτερικούς κινδύνους και επιτρέπεις στους κατοίκους του να προλάβουν ατυχήματα και φθορές. Μετά από την ασφάλεια, υπάρχει και η άνεση και η λειτουργικότητα στα μέτρα σου που μπορείς να επιτύχεις σε ένα έξυπνο σπίτι. Άνεση σε θερμοκρασία, άνεση σε φωτισμός και άνεση σε σένα τον ίδιο. Το έξυπνο σπίτι θα μάθει το πρόγραμμα σου, και θα επιτελεί τις λειτουργίες που του έχεις πει, σύμφωνα με αυτό! Η αυτοματοποίηση καθημερινών εργασιών σου αφήνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ποιοτικά και δημιουργικά. Και σε αυτό το κομμάτι, δεν ξεχνάμε την ψυχαγωγία που μπορεί να προσφέρει ένα έξυπνο σπίτι. Το τρίτο βασικό πλεονέκτημα είναι η μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας! Που αυτόματα συνεπάγεται με την καλύτερη προστασία για το περιβάλλον. Παράλληλα εσείς δεν θα χρειάζεται πια να ανησυχείτε για τους λογαριασμός ενεργείας, καθώς με τις έξυπνες συσκευές και ρυθμίσεις, μπορείτε να καθορίζετε και να ελέγχετε άμεσα την λειτουργία και τις καταναλώσεις των συσκευών του σπιτιού σας.  

Υπάρχουν μειονεκτήματα;

Το κόστος ίσως είναι ο πρώτος και βασικός ανασταλτικός παράγοντας για να κάνεις το σπίτι σου πιο έξυπνο. Η αρχική επένδυση σε έξυπνες συσκευές και συστήματα μπορεί να είναι υψηλή. Και όλο αυτό συνεπάγεται με τη συντήρηση τους και τις ενημερώσεις τους.Τι γίνεται με την Ασφάλεια των Προσωπικών Δεδομένων;  Είναι λογικό να υπάρχει η  άγχος και ανησυχία για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και την πιθανότητα κυβερνοεπιθέσεων. Smart home σημαίνει τεχνολογία. Και εδώ υπάρχει το θέμα της εξάρτησης από την Τεχνολογία: αν είσαι συνεχώς συνδεδεμένος, υπάρχει η πιθανότητα να γίνεις υπερβολικά εξαρτημένος από την τεχνολογία. Και τι γίνεται σε δυσκολίες και σε περιπτώσεις που υπάρχουν προβλήματα ή διακοπές στο δίκτυο; 

Τα πρώτα βήματα για να κάνεις το σπίτι σου, smart 

Τι χρειάζεσαι πριν προτού εγκαταστήσεις το smart home; Βεβαιώσου ότι το Wi-Fi του σπιτιού σου είναι γρήγορο και ασφαλές, για να υποστηρίζει τις έξυπνες συσκευές σας. Πολύ βασική προϋπόθεσή είναι να αποκτήσεις ένα σύγχρονο και αξιόπιστο Wi-Fi router μέσω του οποίου θα έχεις εξασφαλίσει απρόσκοπτη ασύρματη σύνδεση με υψηλές ταχύτητες. Εκεί θα συνδέσεις όλες τις συσκευές και εφαρμογές για το smart home σου. Επίσης, βασικό είναι η ασφάλεια του Wi-Fi σου απέναντι σε κακόβουλες επιθέσεις. Πάρε χρόνο και δημιούργησε ένα ισχυρό όνομα χρήστη και έναν κωδικό ασφαλείας για το δίκτυο σου, χρησιμοποιώντας και τον έλεγχο ταυτότητας 2 παραγόντων. Έτσι αποτρέπεις από παραβιάσεις στις έξυπνες συσκευές και τα προσωπικά σου δεδομένα.  Επόμενο βήμα είναι να διαλέξεις ποιον έξυπνο βοηθό θα έχεις στο σπίτι σου για να ελέγχεις όλες τις έξυπνες συσκευές σου. Ένα smart ηχείο, ή αλλιώς  smart hub θα λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος. Τα περισσότερα smart hub ανταποκρίνονται στις φωνητικές σου εντολές ενώ διαθέτουν και ηχείο ώστε μόλις μπες σπίτι να «ζωντανέψει», με μουσική, φώτα κοκ.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις ανάγκες σου, επιλέγεις ποια έξυπνη συσκευή χρειάζεσαι. Κάθε έξυπνη συσκευή απαιτεί διαφορετική εγκατάσταση, με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας η κάθε μία. Επίσης, κάποιες συσκευές λειτουργούν με ρεύμα, ενώ κάποιες με μπαταρία, οπότε χρειάζεται να υπάρχει μελέτη που θα μπει η κάθε συσκευή ανάλογα με την πρόσβαση στο ρεύμα.  Όλα τα παραπάνω δεν κοστίζουν μια περιουσία, και όπως αναφέραμε και πιο πάνω, στην πραγματικότητα το έξυπνο σπίτι μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας άρα και χρημάτων. Επιπλέον, όταν μιλάμε για ασφάλεια, τα χρήματα έχουν λιγότερη αξία σε σχέση με την άνεση και προστασία που απολαμβάνουν οι αγαπημένοι σου. 

Λοιπόν, τι λες; Καλώς ήρθες στο νέο έξυπνο σπίτι σου!

Μετά από όλα αυτά, η απόφαση αν θα κάνεις το σπίτι σου έξυπνο εξαρτάται από τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τη διαθεσιμότητα των πόρων σου. Καλό είναι να εξετάσεις προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα! Μην ξεχνάς ότι επενδύοντας στο σπίτι σου αναβαθμίζετε ταυτόχρονα η δική σου ποιότητα ζωής καθώς και αυτή της οικογένειας σου.

Κλείσε μια δωρεάν συμβουλευτική

Εάν θέλεις να ανανεώσεις το χώρο σου και την καθημερινότητά σου κάνοντας τον πιο έξυπνο, σε περιμένουμε στην Chnaris Αrchitecture in Construction για να δούμε τις ανάγκες σου και τις λύσεις τους!

Subscribe

* indicates required