Τα δώματα, οι γνωστές σε όλους ταράτσες μπορούν να γίνουν ένα σπουδαίο αισθητικό και λειτουργικό μέρος των κτιρίων. Όσο ελκυστική είναι μια κατακόκκινη κεραμοσκεπή, τόσο γοητευτική  είναι και μια επιφάνεια γεμάτη με πράσινο! Πώς; Με φυτεμένο δώμα!

Τι είναι το φυτεμένο δώμα;

Ως φυτεμένο δώμα νοείται το δώμα (ή ταράτσα) το οποίο καλύπτεται από βλάστηση που αναπτύσσεται σε ελεγχόμενες συνθήκες. Συμπεριφέρεται σαν οποιαδήποτε άλλη βλάστηση στο έδαφος. Τα φυτεμένα δώματα είναι επίσης γνωστά ως πράσινες οροφές, roof gardens, οικολογικές στέγες ή ταρατσόκηποι.

Χρησιμοποίησε την ταράτσα σου για χαλάρωση και ψυχαγωγία!

Το φυτεμένο δώμα αξιοποιεί και μετατρέπει ένα «νεκρό» χώρο σε χώρο πρασίνου, με κιόσκια, παιδότοπους και χώρους κατάλληλους για ψυχαγωγία. Φαντάσου ένα πράσινο σημείο συνάντησης, κοινωνικοποίησης και ξεκούρασης.

Τι πρέπει να ξέρω για το φυτεμένο δώμα;

Η ιδέα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη και τις  Η.Π.Α. ως παθητική τεχνική εξοικονόμηση ενέργειας. Προτού ξεκινήσεις μόνος σου τη δημιουργία, καλό θα ήταν να μιλήσεις με έναν ειδικό γιατί υπάρχουν περιορισμοί (πχ μελέτη στατικής επάρκειας του κτιρίου, φυτοτεχνική μελέτη, κατασκευαστική μελέτη κτλ) που επηρεάζουν τη δημιουργία του.

Μελέτη πράσινης στέγης από την Chnaris Architecture in Construction

Ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη

Το φυτεμένο δώμα είναι ένα φυσικό μέσο θερμομόνωσης, προστατεύει αρχικά το κτίριο το καλοκαίρι απ’ τις υψηλές θερμοκρασίες και το χειμώνα απ’ τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η εξοικονόμηση σε ενέργεια μπορεί να φτάσει το καλοκαίρι μέχρι και το 50%! Επιπλέον, μέσω τους φωτοσύνθεσης, τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και παράγουν οξυγόνο. Επίσης, συγκρατεί τα αιωρούμενα σωματίδια και τη σκόνη με αποτέλεσμα τη βελτίωση στο μικροκλίμα της γειτονιάς. Ο ανακλώμενος ήχος στην επιφάνεια του ταρατσόκηπου απορροφάται από τη μαλακή επιφάνεια των φυτών. Παρομοίως  απορροφά και την ηλιακή ακτινοβολία, μειώνοντας  το φαινόμενο της “αστικής νησίδας θερμότητας”. Έχει ακόμα τεράστια οφέλη στην απορροή των βρόχινων νερών (ως και 75%)

Τεχνοοικονομικά Οφέλη

Οι σωστά κατασκευασμένοι ταρατσόκηποι συντελούν στη μείωση της φθοράς των υδατοστεγανών μεμβρανών και της μόνωσης της οροφής, άρα αυξάνουν τη διάρκεια ζωή τους καθώς τις προστατεύει από την έκθεση τους σε ακραίες θερμοκρασιακές διαφορές. Είναι μια καλή επένδυση για τη φροντίδα του κτιρίου.

Αισθητικά και Λειτουργικά Οφέλη

Οι πράσινες στέγες ομορφαίνουν τα κτίρια και αναβαθμίζουν τις πόλεις. Η δημιουργία φυτεμένων δωμάτων δίνει αξία σε ένα κτίριο λόγω της αισθητικής και της λειτουργικής αναβάθμισης του. Ένα φυτεμένο δώμα αναβαθμίζει στο σύνολο την εικόνα των κτιρίων μια περιοχής, που με τη σειρά τους ανεβάζουν την αξία μιας πόλης. Πολύ απλά, οι άχρωμες ταράτσες γίνονται κήποι!

Σε περιμένουμε στην Chnaris Αrchitecture in Construction για να μελετήσουμε το δικό σου χώρο!

Photo by cocoparisienne

Subscribe

* indicates required